VoL1 – Vaihtoehtoiset oppimisympäristöt Lapissa

vol1-hanke

Vaihtoehtoiset oppimisympäristöt Lapissa -hanke

Hankkeen toteutusaika 1.12.2021 – 31.8.2023 (hanke päättynyt).

Hankkeessa ovat mukana Eduro-säätiö Rovaniemeltä, Meriva Säätiö Kemistä, Saura-säätiö Kemijärveltä ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry.

Saura-säätiöllä hanketyöntekijänä:

Kari Palojärvi

 


Ajankohtaista:

31.8.2023 Hanke päättyy.

7.6.2023  Kesä ja elokuu

Kesäkuussa ja elokuussa Saura-säätiöllä on vielä mahdollisuus saada etävalmennusta lähinnä media-alaan ja digitaitoihin liittyen.

Esimerkiksi:

  • Digitaitoihin liittyviä harjoituksia.
  • Media-alalla toimiminen, erilaisia media-alan harjoituksia.
  • Kuvankäsittely, Photophea (Photoshop) harjoituksia.
  • Videotuotantoon liittyviä harjoituksia.
  • Googlen pilvipalveluihin liittyviä harjoituksia.
  • Sähköiseen asiointiin ja netin käytön turvallisuuteen liittyviä harjoituksia.

 

————————————————————————

Kevään 2023 koulutukset työpajoille ovat loppuneet 6.6.2023.

Koulutuskokonaisuus (helmi-kesäkuu 2023) oli kohdennettu Lapin työpajoilla työskenteleville valmentajille sekä heidän esihenkilöilleen, jotka olivat kiinnostuneita etävalmennuksen käyttömahdollisuuksista osana omaa työtään.

Koulutuksissa käsiteltiin mm.
• Valmennuksen perusperiaatteita
• Osaamistavoitteen asettamista
• Osaamisen tunnistamista ja dokumentointia työpajojen arjessa
• Etävalmennuksen käyttömahdollisuuksia
• Etävalmennuksen välineiden käyttöä.

Koulutuksen järjesti VoL1 – Vaihtoehtoiset oppimisympäristöt Lapissa -hanke ja se toteutettiin hanketoteuttajien Eduro-, Meriva- ja Saura-säätiöiden sekä Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n yhteistyönä.

___________________________________________

Miten etävalmennusta tehdään?

Etävalmennuksessa käytämme hyväksi videokeskustelualustoja, kuten Discord, Teams, Jitsi Meet, jne. Etävalmennus tehtävät löytyvät tehtäväalustalta, jonka nimi on e-Dimo.

Videosta näet pienen maistiaisen e-Dimo alustasta:

 

 


Media-alan oppimisympäristö Saura-säätiöllä

Olemme tunnistaneet Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon liittyvän oppimisympäristön Saura-säätiöllä 15.6.2022.

Valmentautuja voi nyt tehdä media-alaan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon liittyviä etätehtäviä.

Saura-säätiöllä on mahdollista hankkia osaamista seuraavista media-alaan liittyvistä tutkinnon osista:

  • Media-alalla toimiminen
  • Videon esituotannossa ja tuotannossa työskentely
  • Videon jälkituotannossa työskentely
  • Kuvankäsittely

Lisätietoja Paikko.fi oppimisympäristö raportista (klikkaa tästä).

e-dimo-VoL1 hanke


Hankkeen tavotteita:

VoL1 -hankkeen tavoitteena on vahvistaa työpajoilla työskentelevän valmennushenkilöstön osaamista ja valmiuksia tarjota työpajojen asiakkaille uudenlaisia, moderneja ja digitaalisia vaihtoehtoja työtehtävien suorittamiseen työpajoilla.
Hankkeen tavoitteena on myös vahvistaa hankkeen asiakkaiden digitaitoja, jotta heidän mahdollisuutensa sijoittua digitalisoituneeseen työelämään kasvaisi.

Hanke-aikana Saura-säätiöllä keskitytään erityisesti media-alan sisältöjen kehittämiseen tarkoituksena rakentaa Saura-säätiölle virtuaalista mediapajaa, joka kohtaisi paremmin erityisesti nuoria ja muita haastavassa työmarkkinatilanteessa olevia palvelunkäyttäjiä.

Hanke-aikana mallinnetaan puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden, media-alan ja opintoihin valmentavan työtoiminnan tunnistetuista työtehtävistä digitaalinen etävalmennuksen kokonaisuus.

Hankkeen toimenpiteet

Hankkeessa kehitetään virtuaalinen työvalmennuksen tarpeita vastaava etävalmennuksen malli, jonka sisältöjen rakentamisesta, erilasten valmennusmenetelmien testaamisesta ja pilotoinnista vastaavat hankkeen toteuttajina toimivien Eduro-, Meriva- ja Saura-säätiöiden hankkeessa työskentelevät valmentajat.

Etätyötehtävien ohjeistukset, sisällöt ja materiaalit kootaan e-Dimo virtuaaliselle etävalmennusalustalle. Sisältöjen yhteensovittamisesta PAIKKO oppimisympäristöraporttien mukaiseksi vastaa hankkeen osatoteuttajana toimiva Keski-Suomen Yhteisöjen tuki ry.

Hankkeen aikana e-Dimo etävalmennusalustaa kehitetään työvalmennuksen tarpeita vastaavaksi ja mallinnettua etävalmennuksen mallia testataan hanketoimijoiden työ- ja oppimisympäristöissä.

VoL1 -hankkeen varsinaisiksi case-työpajoiksi valikoituivat digi, kiinteistö- ja puhdistuspalvelut. Lisäksi hankkeessa kehitetään etävalmennukseen osallistumisen edellytettäviä taitoja tukeva etäTUVA, jossa asiakas saa ohjausta digitaalisten perustaitojen hallintaan. Hankkeen aikana koulutetaan hanketoimijoiden valmennushenkilöstöä etävalmennuksen käyttöön ja osaamisen tunnistamiseen etävalmennuksessa.

Hankkeen loppuvaiheessa koulutus ulotetaan kaikille halukkaille Lapin maakunnan työpajojen valmennushenkilöstölle sekä jaetaan e-Dimo virtuaalinen etävalmennusalusta kaikille halukkaille etävalmennuksen alustaksi.

VoL-hanke logot