Työ- ja oppimisympäristöt

työ ja oppimisympäristöt

Työ- ja oppimisympäristöt

Säätiön työ- ja oppimisympäristöissä pääset tutustumaan erilaisiin työtehtäviin, saat käytännön tuntumaa, opit ehkä uusia taitoja tai vahvistat entistä osaamistasi samalla työelämävalmiuksiasi vahvistaen.

Kädentaidotpaja

kädentaidotpaja

Kädentaidotpajan työtehtäviä ovat esimerkiksi ompelu, kangaspuilla kudonta, käsin- ja koneneulonta, kankaanpainanta, pienimuotoinen verhoilu, huovutus ja askartelu.

  • Ompelussa voit tehdä erilaisia korjaustöitä, vetoketjun vaihtoa, ommella sisustustekstiilejä, vaatteita, romanivaatteita ja pienimuotoisia nahkatöitä.
  • Kudonnassa voit kutoa mattoja itserevityistä- ja/tai ostokuteista. Voit kutoa myös poppanoita ja muita sisustustekstiilejä ja osallistua eri vaiheissa loimen laitossa kangaspuihin.
  • Neulonnassa voit neuloa puikoilla villasukkia ja sukanvarsia neulekoneella.
  • Kankaanpainannassa voit painaa joko itse valmistamiasi tai valmiita kuvioita itse ommeltuihin tuotteisiin.
  • Huovutuksessa voit tutustua märkä- ja kuivahuovutustekniikkoihin.
  • Askartelussa voit tehdä monipuolisia koriste- ja käyttötuotteita käyttäen sekä uusia – että kierrätysmateriaaleja.

Kädentaidotpajan perustehtävä on valmennus ja sen tavoitteena on antaa asiakkaalle mahdollisuus löytää omat kädentaitonsa tai kehittää jo olemassa olevia taitojaan ja rakentaa ammatillista suunnitelmaa kohti opiskelu- tai työelämää.

 

Kiinteistönhuoltopaja

Kiinteistönhuoltopajalla työtehtävät koostuvat pääosin piha-alueiden puhtaanapito- ja huoltotöistä kuten ruohon leikkaamisesta, haravoinnista, ulkopintojen maalauksista, lumitöiden tekemisestä, lämmön seurannoista ja säätötyöstä, pienremontoinnista, kierrätystehtävistä sekä mökkitalkkarin työtehtävistä.

Kiinteistönhuoltotöitä tehdään pääsääntöisesti yksityistalouksille, kaupungille ja yrityksille. Kiinteistöpaja on vastannut mm. kaupungin julkisten tilojen kukkien istutuksista ja hoidosta jo usean vuoden ajan.

Kiinteistöhuoltopajan perustehtävä on valmennus ja sen tavoitteena on antaa asiakkaalle mahdollisuus löytää omat taitonsa tai kehittää jo olemassa olevia taitojaan ja rakentaa ammatillista suunnitelmaa kohti opiskelu- tai työelämää.

 

Oppimisympäristöt ja osaamisen tunnistaminen ja osaamistodistus

Säätiön työpajat toimivat myös oppimisympäristönä ja työpajalla tunnistettu osaaminen kuvataan osaamistodistuksessa. Osaamistodistus on työvalmennuksessa tai muussa ohjatussa toiminnassa tunnistetusta osaamisesta kertova dokumentti. Se ilmaisee tutkintojen perusteissa esitettyjen osaamisvaatimusten avulla toiminnassa havaitun osaamisen. Osaamistodistus on käytössä vain tunnistetuissa oppimisympäristöissä, joiden raportit on julkaistu. Osaamisen tunnistamisen työkaluna Saura-säätiöllä on käytössä PAIKKO. Jokainen valmennuksen päättänyt saa palvelun päättyessä oman henkilökohtaisen PAIKKO-osaamistodistuksen.

Osaamistodistukseen sanoitettu osaaminen tukee asiakkaan voimaantumista. Osaamistodistus toimii myös työnhaun välineen kuvaten osaamista työelämän näkökulmasta sekä tukena opintojen mahdolliselle tunnustamiselle haettaessa ammatilliseen peruskoulutukseen, sillä ammatillisen koulutuksen reformin myötä oppilaitoksille tuli lainmukainen velvollisuus tunnustaa muualla hankittu osaaminen.

Myös vuoden 2019 aikana hyväksytty VANUPO-Valtakunnallinen nuorisotyön ja politiikan ohjelma vuosille 2020- 2023 linjasi osaamisen tunnistamisen yhdeksi kehittämiskokonaisuudeksi ja vuonna 2019 Opetus- ja kulttuuriministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö asettivat työryhmän oppisopimusjärjestelmän kehittämiseksi ja yhdeksi hallituksen kärkihankkeista nousi oppivelvollisuuden laajentaminen, oppivelvollisuusiän nosto 18-vuoteen, jonka on tarkoitus tulla voimaan 2021.

Saura-säätiöllä on tunnistettu oppimisympäristöjen osakokonaisuuksia:

  • Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta
  • Yhteiset tutkinnon osat
  • Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
  • Ammatillisen koulutuksen valmentavasta koulutuksesta (VALMA)
  • Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnot sekä säätiöllä että Osuuskunta Uurrossa
  • Liiketoiminnan perustutkinnon osia Kemijärven Apteekissa

Säätiön oppimisympäristöraportit ovat tutustuttavissa https://www.paikko.fi/raportit/ (linkki avautuu uuteen välilehteen).

 
Yhteyshenkilöt:

Pirkko Maijala-Niemelä, p. 040 159 6690
pirkko.maijala-niemela@saurasaatio.fi